Introducere

Știința modernă confirmă acum ceea ce Ayurveda (medicina alternativă/știința sănătății holistice) a spus de mii de ani: Ghee are o mulțime de beneficii în sănătate și folosit în prepararea mâncării este benefic atât pentru corp cât și pentru minte. Ghee este considerat drept a fi un super aliment esential.

Descriere

Ghee este un produs derivat 100% din unt. Este auriu, plin de aromă și bogat din punct de vedere nutritiv. Untul conține în principal grăsime, dar și proteine din lapte și apă. Pentru a crea ghee, untul este procesat în scopul separării uleiul de celelalte componente, care sunt filtrate.

Ghee își trasează rădăcinile din vechea tradiție Ayurveda, unde a fost considerat o hrană sacră, medicinală, curățitoare și hrănitoare.

Deși ghee este în întregime o formă de grăsime este important să reținem că grăsimile au proprietăți esențiale in sănătate și chiar în pierderea în greutate. Potrivit „Centrului pentru Controlul Bolilor”, grăsimea ar trebui să reprezinte aproximativ 20-35% din caloriile zilnice. Grăsimile sănătoase ajută la îndeplinirea unor sarcini cum ar fi conservarea structurii membranelor celulare, permițând organismului să absoarbă substanțele nutritive și încurajând funcționarea adecvată a sistemului imunitar.

Ghee conține deasemenea niveluri semnificative de vitamina A, vitamina E și vitamina D, Omega-3 (grăsimi mononesaturate) acizi grași cum ar fi acidul linoleic conjugat și acidul butiric, ambele având beneficii pentru organism.

Grăsimi sanatoase – creier sănătos

Este destul de uimitor faptul că aproape 60% din creier este format din grăsimi. De fapt, fiecare neuron este izolat de o teacă de mielină din material gras, fapt care accentuează importanta grăsimilor necesare stabilității creierului. Este importantă deasemenea calitatea grăsimii. De exemplu, este important să se mănânce grăsimi sănătoase din uleiuri pure, ex. Ghee, și evitarea grăsimilor hidrogenate, prelucrate mecanic și toate celelalte grăsimi modificate cum ar fi acizii grași trans (adică margarină).

Proprietăți

Ghee nu se strică ușor, deci nu are nevoie de refrigerare. Unele amestecuri de ghee durează până la 100 de ani.

Are un punct de ardere ridicat

Potrivit dieteticienilor, ghee este un mediu excelent pentru gătit, mai ales când vine vorba de prăjirea alimentelor. Acest lucru se datorează punctului ridicat de ardere. Spre deosebire de multe uleiuri de gătit, la temperaturi înalte ghee nu se descompune în radicali liberi nocivi și nici nu generează vapori toxici. Punctul său de ardere este aproape de 260°C, în timp ce uleiul de floarea soarelui are punctul de ardere la 107°C;

Ghee nu arde atât de repede, deoarece solidele de lapte au fost îndepărtate. Pe lângă faptul că punctul de fum al ghee este mai mare decât cel al untului, ghee produce și mai puțin acrilamidă, un compus toxic, când este încălzit în comparație cu uleiurile vegetale și de semințe. Un studiu a constatat că acrilamida produsă de uleiul de soia a depășit cea produsă de ghee de 10 ori mai mult când ambele grăsimi au fost încălzite la 160°C.

Ghee este bogat în vitamine

Vitamina K2 este vehiculul care transporta calciu în oasele noastre iar, în cadrul studiului Rotterdam, participanții care au avut un aport ridicat de vitamina K2 au fost cu 52% mai puțin susceptibili să dezvolte calcifierea arterelor și au avut un risc cu 57% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă. Putem mânca oricat de mult calciu, dar nu acesta nu va contribui la sanatatea oaselor decât dacă este însoțit de vitamina K2; conține de asemenea și vitamina D și E.

Vitamina A din ghee este utilizabilă imediat de către organism, deoarece acesta conține și cofactori ai acizilor grași necesari pentru absorbție. Vitamina A joacă un rol esențial în echilibrul hormonal, sănătatea ficatului, fertilitate, sănătatea ochilor; este un antioxidant care se specializează în eliminarea și neutralizarea radicalilor liberi care atacă celulele maculare, prevenind astfel degenerarea maculară și dezvoltarea cataractei.

Antioxidant

Adăugând capacitatea antioxidantă a acidului linoleic conjugat și a acidului butiric la proprietățile vitaminei A primim o substanță cu capacitate anti-cancerigenă, care ajută la reducerea stresului oxidativ din organism.

Sursă acid linoleic conjugat

Ghee și untul sunt cele mai bune surse alimentare ale acestui acid gras (acid linolenic conjugat). Ca și în cazul tuturor nutrienților din ghee, concentrațiile de CLA sunt dependente de consumul de iarbă al rumegatoarelor.

Numeroase studii arată că CLA inhibă dezvoltarea cancerului mamar. Suplimentarea consumului de CLA a generat pierderea în grasimi și îmbunătățirea în general a unor funcții ale organismului uman. CLA mimează și efectul unor medicamente pentru diabetici. Testarea pe șoareci cu diabet zaharat tip 2 a arătat că acest acid îmbunătățește acțiunea insulinei și reduce glucoza circulantă. Rezultatele inițiale din studii realizate pe om sunt la fel de pozitive în consumul CLA timp de mai mult de opt săptămâni. În ghee absorbția este mai eficientă decât în cazul unui supliment datorită asocierii cu cofactorii naturali.

Sursă grasimi

Corpul are nevoie de anumite grăsimi pentru a asigura îndeplinirea funcțiile vitale. Aceste funcții includ protecția peretelui stomacal împotriva acizilor digestivi, susținerea creierului, a sistemului nervos și a sănătății pielii, precum și a membranelor celulare și consolidarea acestora. Aceste beneficii sunt oferite de grăsimile din ghee fără uleiurile hidrogenate, grăsimile trans sau colesterolul oxidat care se găseste în unt și in alte uleiuri. Ghee este un depozit de energie cu aproape 470 KJ de energie per lingură. Are o mulțime de acizi grași cu lanț mediu, care pot fi absorbiți direct în ficat și folositi sub formă de energie. Poate elibera energie chiar și după multe ore de consum, ceea ce înseamnă că sportivii pot beneficia din plin de el. Chiar dacă mâncați o linguriță înainte de a face sport, nu vă veți simți epuizat în timpul sesiunii de antrenament. De fapt, acești acizi grași cu lanț mediu ard și alte grăsimi.

Cetone, lanțuri de carbon și de ce sunt importante

Trigliceridele cu catenă medie (MCT), cum ar fi cele conținute în ghee, sunt denumite pentru structura chimică a acestora: grăsimi care conțin lanțuri de molecule de carbon conectate la atomii de hidrogen. În general, cu cât lanțul de carbon este mai scurt, cu atât MCT-urile  se transformă mai repede în cetone, care reprezintă o sursă de combustibil sănătoasă pentru corp. Când se scade consumul  carbohidraților, corpul trece la arderea grăsimilor pentru combustibil și ficatul începe să transforme o parte din grăsime în molecule de energie numite corpuri cetone. Pe scurt, cetonele pornesc un proces metabolic numit cetoză, în care ardeți grăsime, nu carbohidrați, drept combustibil primar.

Cetonele făcute de corpul dvs. sunt numite endogene. Dar, de asemenea, puteți furniza organismului dumneavoastră cetone exogene din suplimente sau din alimente bogate în MCT-uri, cum ar fi ghee.

Înlocuirea carbohidraților cu grăsimi sănătoase, cum ar fi MCT-urile, vă poate îmbunătăți sănătatea în mai multe moduri, în special prin reducerea poftei de mâncare, astfel încât este mai ușor să se piardă din greutate, împreună cu creșterea energiei și creșterea funcției cognitive.

În plus, mai multe studii spun că MCT-urile din alimentatie pot spori funcția mitocondrială, ceea ce scade riscul unor numeroase boli, inclusiv boli de inimă, diabet zaharat, cancer, boli autoimune, arteroscleroză și epilepsie.

De asemenea, s-a demonstrat că Ghee induce cea mai mare creștere a ApoA, o particulă proteică HDL asociată cu scăderea riscului de boli cardiace.

În Ayurveda, ghee este folosit ca și cărăus pentru substanțele nutritive din ierburi și pentru a lubrifia tractul intestinal și diferite țesuturi din interiorul corpului. În timpul unor curățări ayurvedice, este folosit ca si vehicul pentru oleare, un proces de ingerare a unei cantităti mari de ulei în mai multe dimineți. Acest lucru ajută la acumularea toxinelor solubile în grăsimi din celule și declanșează metabolismul grăsimilor, proces prin care organismul începe să-și ardă grăsimea proprie pentru combustibil. Ghee stimulează si secreția de acid gastric în stomac și care la rândul său mărește capacitatea de digestie a produsele alimentare.

Ghee are un efect lipofil asupra altor acizi grași și a toxinelor grase din organism (lipofile adică sunt atrase de alte grăsimi cum ar fi ghee), acționând ca un agent de chelatare pentru a scoate toxinele solubile din grăsimile stocate în organism și ajungând în intestine sunt îndepărtate din corp. Moleculele emoției – care, conform Ayurvedei, sunt, de asemenea, lipofile și se păstrează în celulele grase – pot fi, de asemenea „trase” din locurile lor ascunse folosind această metodă.

Ghee este lipsit de lactoză

Abilitatea de a digera lactoza – un zahăr găsit în lapte – variază în funcție de calitatea produselor lactate, de sănătatea digestivă și chiar de etnia consumatorului. 25% dintre caucazieni și până la 97% dintre nativii americani sunt intoleranți la lactoză, ceea ce înseamnă că nu au enzimele necesare pentru a digera lactoza.

Culturile tradiționale știau să îmbunătățească digestibilitatea produselor lactate. Laptele crud, de exemplu, conține enzime care descompun lactoza. Fermentarea laptelui în iaurt și kefir descompune o mare parte din lactoză. Și procesul de creare a ghee elimină lactoza și lasă în urma unui ulei din unt pur.

Ghee este lipsit de cazeină

Cazeina, componenta proteică a laptelui, este principala cauză în alergiile la lapte (din punct de vedere tehnic, reacția alergică apare la proteinele dintr-un produs alimentar). Atunci când flora intestinală este compromisă, consumul de cazeină poate crea efectiv un efect de opiacee asupra creierului deoarece nu este digerat în mod corespunzător. În crearea ghee, solidele din lapte (lactoza și cazeina) sunt filtrate și îndepartate. Deci, dacă sunteți intolerant la lactoză sau cazeină, nu trebuie să vă faceți griji, deoarece ghee nu va provoca reacții negative.

Beneficii

Sanatatea inimii

Deși majoritatea oamenilor asociază untul cu grăsimea și implicit cu scăderea sănătății inimii, bogăția de grăsimi din ghee poate oferi un stimulent sănătos inimii. Omega-3 poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol nesănătos și să ofere un echilibru energetic in aportul de grăsimi consumate.

Digestia și întărirea imunității

Ghee (spre deosebire de alte uleiuri) este bogat în acid butiric, un acid gras anticancerigen cu catenă scurtă. Bacteriile intestinale transformă fibrele în acid butiric și apoi le utilizează ca si suport energetic și în păstrarea optimă a peretelui intestinal. Acest acid gras sănătos este vital pentru sănătatea peretelui intestinal, deoarece hrănește și reduce inflamația acestuia, făcându-l ideal pentru tulburări cum ar fi sindromul de intestin iritabil, boala Crohn și colita ulcerativă. Acest acid echilibreaza flora intestinală și este benefic în reducerea supraaglomerării cu Candida și a altor agenți patogeni nedoriți. Acidul butiric este, de asemenea, un modificator de răspuns biologic, o substanță care stârnește răspunsul organismului la infecție.  Producția adecvată de acid butiric susține formarea  de celule T ucigașe în intestin și astfel un sistem imunitar puternic. Cercetările arată că persoanele cu un tract digestiv nesănătos nu au producție de acid butiric. Acesta poate fi și un potențial tratament în sindromul colonului iritabil.

Ajută la tratarea arsurilor

Ghee este unul dintre cele mai populare remedii naturale pentru tratarea arsurilor. Este, de asemenea, utilizat pe scară largă pentru tratarea edemelor în diferite părți ale corpului. Poate fi folosit și pentru a reduce inflamații de la nivelul pielii prin aplicare în zona afectată. Dacă suferiți de o uscăciune severă, ghee poate fi, de asemenea utilizat precum și pentru un scalp cu aceleasi caracteristici (uscaciune)

Îmbunătățește absorbția nutrienților

Ghee nu numai că ajută la descompunerea materiei alimentare, ci și la creșterea capacității peretelui intestinal de a absorbi substanțele nutritive vitale. Deoarece majoritatea indivizilor au o deficiență a acestor elemente nutritive fundamentale, acest lucru este esențial pentru creșterea sănătății și a sănătății.

Îmbunătățește proprietatile vindecatoare ale plantelor

În medicina ayurvedică, ghee merge cu mult peste un ingredient alimentar. Ghee este un agent catalystic bine cunoscut (anupana), care are capacitatea de a conduce proprietățile vindecătoare ale plantelor în țesuturile adânci. Aceasta, la rândul său, va spori eficacitatea și potențialul lor de vindecare.

Ajuta la elimintarea toxinelor acumulate in corp

Ghee este folosit în mod tradițional pentru a elimina toxinele fizice și mentale adânc înrădăcinate în timpul curățării ayurvedice. Este un pas vital în faza pregătitoare (purva karma) a curățatului, precum și în timpul curățării în sine. Prin luarea ghee în doze mari înainte de curățare, aceasta „slăbește” toxinele adânc înrădăcinate din țesuturi, ceea ce le permite să fie eliminate prin purjare, etc. Fără aceasta, îndepărtarea toxinelor va fi doar la un nivel superficial.

Folosit in terapii de intinerire

Deși ghee este folosit pentru a ajuta la curățare, este la fel de vital pentru refacerea și regenerarea țesuturilor, de asemenea. În momente de epuizare, slăbiciune și debilitate (inclusiv după o curățare sau o boală), ghee este un medicament uimitor pentru creșterea energiei, puterii, imunității, vitalității și rezistenței. Ghee poate fi amestecat cu ierburi de întinerire, amestecat cu miere sau pur și simplu adăugat la fiecare masă.

Un studiu publicat în septembrie 2012 în „Jurnalul indian de Cercetări Medicale” a arătat că ghee, în comparație cu uleiul de soia, scade activitatea enzimatică responsabilă de activarea carcinogenilor din ficat. Studiul a arătat, de asemenea, că ghee a contribuit la creșterea detoxifierii carcinogene – expulzarea substanțelor cancerigene din organism. Acest studiu pe animale indică beneficii potențiale semnificative pentru sănătate în ceea ce privește protejarea și apărarea împotriva cancerului, însă sunt necesare în continuare cercetări, în special pe oameni.

Hraneste creierul si sistemul nervos

Ghee este cunoscută ca o substanță „medhya”, deoarece sporește recepția mentală, intelectul și memoria. Este benefică pentru dezechilibrele psihice și emoționale, precum și pentru un sistem nervos sensibil și sensibil. Deoarece grăsimea este necesară pentru a rupe bariera sângelui / creierului, luarea de creveți care alimentează plantele împreună cu ghee va spori doar aceste beneficii mentale de stimulare.

Cum sa faci ghee acasă

Ingrediente

  • un kilogram de unt organic
  • oala din oțel inoxidabil
  • lingură de metal
  • strecurătoare
  • tifon
  • un borcan de sticlă uscat și curat

Metoda

  • Puneți untul în tigaie la foc mediu și amestecați periodic cu lingura de metal. Când începe să fiarbă reduceți căldura la mediu-scăzut sau scăzut în funcție de aragaz. Doriți ca lichidul să continue să se fierbă cu bule mici.
  • Din solidele din lapte se va dezvolta o spumă deasupra și in timp acestea se vor lasa la fund. Continuați să amestecati la fiecare câteva minute până când toată spuma a ajuns în partea de jos și deasupra este un ulei auriu, clar. Acest lucru ar trebui să dureze aproximativ 15 minute. Se opreste căldura și se lasă să stea pentru încă 15 minute.
  • Puneți o bucată de tifon (pliat de câteva ori) peste o strecuratoare fină care va sta peste borcanul de sticlă. Apoi, turnați ușor ghee prin tifon în borcan, Acoperiți borcanul și lăsați-l să se răcească peste noapte.

Consum

Cantitatea  zilnică recomandată de grăsimilor este de 10 – 15 grame

Contraindicații

Inainte de a consunma ghee, este important sa se rețină următoarele puncte:

  • Ghee nu se consuma dacă suferiți de afectiuni cardiovasculare sau obezitate
  • Dacă suferiți de obezitate, este recomandat să stați departe de ghee
  • Nu depăși cantitatea recomandată de consum, respectiv 10-16 grame per individ zilnic

Bibliografie

  1.  Landis, Denise (2003). All About Ghee New York Times – Food Chain, https://www.nytimes.com/2003/12/17/dining/food-chain.html
  2. Shilpa (14 May 2007). „How to make Ghee”. Aayi’s Recipes. Retrieved 24 June2016, http://www.aayisrecipes.com/information-center/how-to-make-ghee/
  3. contrasted with navanīta ‘fresh butter’: Carl Darling Buck, A Dictionary of Selected Synonyms in the Principal Indo-European Languages, 1949, reprinted 1992 ISBN 0226079376, p. 399, §5.89 ‘Butter’
  4. Language and Style of the Vedic Rsis, Tatyana Jakovlevna Elizarenkova (C) 1995, p. 18.
  5. Fitzgerald, James L.; Adrianus, Johannes; Buitenen, Bernardus. The Mahabharata, Volume 7: Book 11: The Book of the Women Book 12 …, Part 1. p. 613.